Hem kendi hem de ev arkadaşlarımın kütüphanesindeki tarih konulu araştırma kitapları o kadar çoğalmış ki kitap seçim süreci abartısız yarım saat sürdü, kitap ve yazardan ziyade hangi dönemi okusam kararsızlığıydı aslında bu. Oynadığım bazı strateji oyunları sonucu özellikle Ortaçağ tarihine iyice merak saldım ancak tek kitaplık bir oldu bitti okumadan ziyade ciddi bir süreç oluşturmak istediğimden elimdeki kitap seçkisi buna pek müsait değildi, en yakın zamanda konunun önde gelen kitaplarını edinmem gerektiğini de fark etmiş oldum böylece. Madem ki Ortaçağ olmuyordu hiç değilse içinde Ortaçağ geçen bir şeyler olsun diyerek Prof. Dr. Feridun Emecen'in "Osmanlı Klasik Çağı" üçlemesini elime alıp "Osmanlı Klasik Çağında Siyaset"den başlamaya karar verdim.
Osmanlı Klasik Çağında Siyaset, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü hocalarından Prof. Dr. Feridun Emecen'in çeşitli zamanlarda yazdığı ve daha önce farklı dergilerde yayımlanmış makalelerden oluşuyor. İlk bakışta kitabın bir handikabı olarak görünen bu durum yazarın anlaşılır dili ve üslubu sayesinde zorluk çıkarmıyor. Genel tarih okuyucusu için makalelerden oluşan bir kitabı okumak genellikle sıkıcı ve zorlayıcıdır ancak az önce de dediğim gibi yazar yayıma hazırlama sürecinde titiz davranıldığını belli eden anlatım ve üslubuyla ciddi bir tarih birikimi olmayanları da konunun içine çekmeyi başarıyor.
Doğu-Batı Eksenli Merkezi Siyaset, Batı Sınırlarında Farklı Siyasi Yönelimler ve Osmanlı Doğusu: Yeni Meseleler ve Siyaset isimlerini taşıyan üç ana bölüm ve 13 makaleden oluşan kitapta Osmanlı Klasik Çağı diye tabir edilen kuruluş ve yükselme döneminde önemli bazı mesele ve politikalar ışığında Klasik Dönem Osmanlı siyasetinden derinlemesine analizler içeren örnekler veriliyor. Yükselme dönemine odaklı tarih anlayışımızın genellikle göz ardı ettiği, beylikten devlete geçiş, diğer Anadolu Beylikleri ile ilişkiler, Rumeli'deki ilk iskan politikaları gibi konuların yanında dönemine damga vurmuş Fatih Sultan Mehmed ve Kanuni Sultan Süleyman'ın saltanat yılları, çevre devletlerle verdikleri önemli mücadeleler ve bence en önemlisi bize hep "geldik, gördük, yendik" şeklinde anlatılan Osmanlı-Habsburg (Avusturya ve Kutsal Roma Germen İmparatorluğu) münasebetleri de şaşırtıcı bilgilerle dolu olarak ele alınmış.
İkinci Bölümde ele alınan Erdel, Kırım ve Arnavutluk coğrafyasında Osmanlı siyasetinin fazla detaylıca ele alınıp bırakın genel tarih okuyucusunu biraz daha üst seviye okuyucu için bile zorlayıcı hatta sıkıcı bir hal aldığını düşünüyorum, kitabın orta kısmında yer alan bu bölümler daha sonra yerini daha ilgi çekici ve anlaşılabilirliği yüksek Osmanlı-Şark ilişkilerine bırakıyor.
Sonuç olarak daha önceki eserleri ve akademik kariyeriyle de Klasik Dönem Osmanlı Tarihi'nin en önemli isimlerinden olduğunu bildiğimiz Prof. Dr. Feridun Emecen'in titiz ve anlaşılabilirliği yüksek bir çalışması ile karşı karşıyayız. Serinin diğer kitapları; Osmanlı Klasik Çağında Savaş ve Osmanlı Klasik Çağında Hanedan: Devlet ve Toplum'un da ilk olarak ele aldığımız bu kitaptan hareketle okunması gereken eserler olduğunu düşünüyorum, ki okuyup paylaşacağım da...
Not: 20 TL etiket fiyatı ile satılan kitabı online kitapçılarda 15 TL ve altı fiyatlara bulabilirsiniz...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder